Valtuustoon tarvitaan enemmän hanke-, yritys- ja hyvän hallinnon osaajia

Viimeisten kolmen valtuustokauden aikana Hämeenlinnan virkamiesjohdon ja luottamushenkilöiden toimintatavoissa on hanke-, yritys- sekä hallinto- ja päätöksentekoprosesseissa ilmennyt sitkeästi samankaltaisina pysyviä puutteita. Puutteet kertonevat ainakin osaksi siitä, että osaamista ja taitoa ei ole riittävästi. Pelkästä siitä ei silti ole kyse, koska puutteita ei ilmene yhtä paljon kaikilla hallinnonaloilla eikä kaikissa hankkeissa, puutteiden kieltämismekanismit ovat vahvat ja oppimista tapahtuu niukasti.

Hankkeissa puutteet ilmenevät mm. suunnitteluvaiheen selvittelytyön niukkuutena ja sulkeutuneisuutena, päätöksentekoon liittyvinä epämääräisyyksinä ja hankkeiden arviointien pinnallisuutena ja epäpätevyyksinä.

Yritysosaamisen puutteet näkyvät karkeimmillaan, kun rakennetaan ja ohjataan kaupungin omistamia yhtiöitä. Yhtiöitä ei rakenneta toimimaan kuten kunnollisten yhtiöiden kuuluisi. Mm. kilpailun ja tulosvastuun elintärkeää merkitystä yhtiön terveelle toiminnalle ja kehittymiselle ei ymmärretä, hallituksen jäsenten osaamisvaatimukset ja vastuut ovat hämärät sekä toimintojen läpinäkyvyyden positiivista merkitystä yritykselle ei ymmärretä.

Hyvän hallinnon toimintatapoja ei vieläkään ole sisäistetty eikä toteutettu kaikissa toiminnoissa. Valmistelu- ja päätöksentekoprosesseissa ilmenee vuodesta toiseen sulkeutuneisuutta, osa prosesseista viedään näkymättömiin, dokumentoinnissa on puutteita, monipuolisen avoimen kriittisen tarkastelun merkitystä ei ymmärretä ja julkisuuslain linjaa rikotaan sitä enemmän, mitä enemmän toimintoja organisoidaan toteutettavaksi yritysten kautta.

Jos uuteen valtuustoon saadaan nykyistä selkeästi enemmän edellä olevien asioiden osaajia ja haluajia, se olisi kaupungillemme erittäin tarpeellista. Pelkkä osaaminen ja halu eivät kuitenkaan riitä, osaamista pitää myös uskaltaa tuoda esille. Epäkohdille alistuvista ja ryhmäkurin edessä kiltisti nöyristelevistä osaajista ei kaupungille ole hyötyä uudessakaan valtuustossa.

4 kommenttia artikkeliin “Valtuustoon tarvitaan enemmän hanke-, yritys- ja hyvän hallinnon osaajia”
 1. avatar riitta nyqvist sanoo:

  Tervehdys Jari!
  Tiedän äänestäjässä elävän pienen toivonkipinän vaalikopissa,
  jospa tässä vihdoinkin se ehdokas, joka ei sulautuisi jo alkumetreillä määkimään lammaslaumassa.
  Jospa hän olisi se, joka uskaltaisi vastustaa näitä röyhkeitä,
  mielivaltaisia, omaa etuaan ajavia kähmijöitä.
  Onhan se vaan niin pirun raskasta olla koko kausi luja,
  lojaali ja seisoa äänestäjälle annettujen lupausten takana.
  Pettymys on tullut koettua ihan omakohtaisesti, kun olettamastani kotkasta kesyyntyi ennätysajassa,
  vallan huumaama – kukonpoika.
  Voivotellaan porukalla sitä, miten äänestysinto on vuosikymmenten saatossa romahtanut hävettävän alas, en ihmettele.
  Pettymys poliitikkojen pehmeisiin puheisiin, suoranaisiin valheisiin,
  on kyllästyttänyt kansan.
  Perussuomalaisia on syytä kiittää uudelleen virinneestä mielenkiinnosta politiikkaan.
  Se on kummasti pannut puntit lepattamaan muissakin puolueissa,
  pelko siitä että tarttis ihan oikeasti tehdä jotakin.
  Ehkäpä samoille raiteille jämähtäneet vaalipuheet eivät enää riitä vaalikarjalle.
  Riitta

 2. avatar Aarno Järvinen sanoo:

  Jälleen,jälleen
  En edelleenkään malta olla taasjataasjataas optimistisesti ajattelemasta nukkuvien puolueen heräämistä pitkästä ja syvästä unesta, Herätkäätten,herätkäätten ja kulkekaatten äänestyspaikalle ja piirtäkäätten selviä numeroita eikä mitään kuvatuksia.
  Aarno Järvinen

 3. avatar AVE sanoo:

  Niinpä !

  Jos uuteen valtuustoon saadaan nykyistä selkeästi enemmän edellä olevien asioiden osaajia ja haluajia, se olisi kaupungillemme erittäin tarpeellista. Pelkkä osaaminen ja halu eivät kuitenkaan riitä, osaamista pitää myös uskaltaa tuoda esille. Epäkohdille alistuvista ja ryhmäkurin edessä kiltisti nöyristelevistä osaajista ei kaupungille ole hyötyä uudessakaan valtuustossa.

  Keskustan riveistä löytyy suoraselkäisiä ja kantaaottavia sekä epäkohtia esille tuovia kunnallisvaaliehdokkaita.

  Numero 354 takaa kuntalaisille uusia toimintatapoja ja jämäkkyyttä toimintakulttuuriin !
  Yritysosaamista myös löytyy ja mielenkiintoa hakea uusia yhteistyön mahdollisuuksia !

  Rakentavin terveisin

  AVE

 4. avatar Kimmo Östman sanoo:

  Terve, Jari.

  Kirjoittelin juuri samoihin aikoihin valmiiksi laajemman kirjoitukseni yhdestä valtakunnallisesta esimerkkitapauksesta, jossa riittävän laaja vaihtoehtojen tarkastelu ja hyvä riskienhallinta ovat avainasemassa.
  http://kimmoostman.blogijanne.fi/2012/10/07/potilastietojarjestelmat-ja-niiden-hinta-tolkkua-tuhlaukseen/

  Olet mielestäni hyvin oikeassa siinä, että tarvitaan sekä rohkeutta että halua ”outside the box” -ajatteluun, ja totunnaisten ratkaisujen kyseenalaistamisen lisäksi valmiutta aktiivisesti etsiä ja tarjota eteenpäin katsovia vaihtoehtoja. Näissä hyvä hallinto on perusasia, ja avoimuus voimavara. Muistetaan tuoda tätä esille!

  Kimmo Östman
  kimmo @stman.fi

Jätä kommentti

css.php