Avoin ja tarkka tiedotus kumoaisi huhuja SCC:nkin osalta

Iisakki, leikkaapa nyt heti huhuilta siivet! Minkälainen suuruusluokka rahaa oli SCC:n kassassa viime vuoden lopussa? Turuilla ja toreilla spekuloidaan, että oliko maanrakennustöiden keskeytymiseen ja rakennuslupamaksun maksamattomuuteen yhtenä syynä SCC:n rahojen loppuminen. Kerroit lehtijutussa 27.1.2012, että SCC:llä ”hankkeeseen on sitoutuneena noin kymmenkertainen määrä yksityistä rahaa verrattuna kaupungin osuuteen.” Jos niin on, pystyt helposti, tarkasti ja vakuuttavasti leikkaamaan huhuilta siivet, niin ei tarvitse odottaa SCC:n viime vuoden tilinpäätöstietojen menemistä kaupparekisteriin.Liikesalaisuuksiin on turha vedota, koska on yhtiön ja hankkeen edun mukaista vakuuttaa myös julkiset sijoittajat (lue: hämeenlinnalaiset veronmaksajat) yhtiön vakavaraisuudesta.
38 kommenttia artikkeliin “Avoin ja tarkka tiedotus kumoaisi huhuja SCC:nkin osalta”
 1. avatar iisakki sanoo:

  Huomenta Jari,

  kerro Lululle, että voi lopettaa perättömän huhun levittämisen 🙂

  Syynä ei ollut kassaongelmat, eikä tuloksen kaunisteleminen, kuten Lulu viimeisimmässä kolumnissaan vihjasi. Ensinnäkin, Sunny Car Center Oy:n tilikausi ei ole 1.1.-31.12., joten rakennusluvan siirtymisellä vuodenvaihteen yli ei olisi missään tapauksessa ollut vaikutusta tulokseen.

  Toisekseen, kassassa olisi ollut varoja hoitaa rakennuslupa. Se maksetaan sovitun suunnitelman mukaan, kun laskutus on kunnossa. Mutta olisi täysin ennenkuulumatonta, jos alkaisin nettikirjoituksessa kertomaan yksityisten yritysten kassavaroja tai sopimustilanteita eurolleen. Kaupunki ei olisi sen jälkeen kovin luotettu vähemmistöosakas tai sopimuskumppani missään asiassa. Tämä täytyy Sinunkin ymmärtää. Kyseessä on yhtiö, jolla on toimialallaan ihan riittävästi kilpailijoita.

  Kuten lehdessä totesin, yhtiön rahoitus on turvattu kaupunkikonsernin ulkopuolisista lähteistä hyväksi aikaa. En voi toistaiseksi kertoa päärahoittajan nimeä, mutta se julkistetaan sitten, kun sen aika on. Kyseessä on hyvin tunnettu ja merkittävä kansainvälinen yritys.

  Ps. Minut tavoittaa etenkin viikonloppuisin paljon paremmin puhelimella tai sähköpostilla kuin postaamalla omaan blogiinsa. Jos tulee muita huhuja tai kyseenalaisia väitteitä…

 2. avatar verkot tötterölle sanoo:

  Miksi Iisakki haluat yhtäkkiä vältellä blogeissa kirjoittelua? Onko ”suvaitsevaisuus” out?

 3. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro pakkasen puremat!

  Hienoa, että Iisakki Kiemunki raotti näinkin paljon SCC:n tili- ja raha-asioita. Itse olisin hänen asemassa pyyhkinyt takapuolta Jarin pyynnöllä.

  Bisneselämässä on omat periaatteensa. Kun kaupunki lähtee toimintaan mukaan, sen edustajien on alistuttava niihin.

  Lulu Riikosen kolumni (3.2) oli jälleen hämärää tekstiä. Siinä oli ikävä, vihjaileva virhe, kuten Iisakki kirjoituksesta selviää.

  Kun kirjoittaa lehteen kolumnin, pitää tarkistaa faktat. Pakinassakaan ei saa esittää virheellisiä tietoja, joskin tarkkuusasteessa voi hieman lipsua.

  Kaupungin vuoden 2011 tulos huononee 244 000 eurolla, koska lasku peruttiin ja maksu peritään kuluvan vuoden puolella.

 4. avatar iisakki sanoo:

  Hyvä ”Verkot tötteröllä”,

  pikemminkin suvaitsevaisuus näyttäisi taas olevan ”in”, ainakin kun pressanvaalitaistoa on seurannut.

  En minä aktiivisesti välttele blogeissa kirjoittelua, kuten ehkä tarkkasilmäinen tämänkin tekstin perusteella huomaa, mutta jos Jarilla tai jollain muulla on asiaa, jota on kiireisesti oiottava tai kommentoitava, niin paras keino tavoittaa minut lauantai-iltana ei ole kirjoittaa OMAAN blogiinsa kysymyksiä. Uskokaa tai älkää, minulla on elämä kunnallispolitiikan ulkopuolellakin, enkä päivystä 24 tuntia vuorokaudessa, jos joku kysyy minulta nettipalstoilla jotain… 🙂

 5. avatar verkot tötterölle sanoo:

  Leppäsen kirjoittama ”Bisneselämässä on omat periaatteensa. Kun kaupunki lähtee toimintaan mukaan, sen edustajien on alistuttava niihin” sai kylmät väreet kulkemaan pitkin selkärankaa.

  Toivottavasti nimensä papereihin allekirjoittavat alistujat esittelevät paperit myös kuntalaisille avoimesti, eikä milloin mihinkin salassapitovelvollisuuteen vedoten, kieltäen.

 6. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Nimimerkki ”verkot tötterölle”

  Suosittelen perehtymistä yksityisen liike-elämän toimintatapoihin ja sitä koskevaan lainsäädäntöön ennen kuin kirjoittelet lisää aiheesta tällaisia kommentteja.

  Myös valtion edustajat bisneselämässä joutuvat sopeutumaan yritysten toimintaperiaatteisiin. He eivät voi hallituksen jäsenen roolissa möläytellä kansalaisten, kilpailijoiden ym. tahojen tietoon mitä tahansa. Sitä paitsi tiedottaminen on useasti keskitetty tietyille henkilöille.

  Tuskin Kiemungilla on mitään oikeuksia toimia SCC:n taloustiedottajana?

 7. avatar Jari Ranne sanoo:

  Terve Iisakki!

  Puhutaanko nyt esittämistäni kysymyksistä vai muista ihmisistä?

  Julkisesti yhteisistä asioista esitetyt asiakysymykset ovat hyvä asia, eikö niin?

  Yleensä hyvin tiedottamistaan ja imagoaan hoitavat yritykset ja yhteisöt vastaavat ilolla ja myönteisessä hengessä kaikenlaisiin kysymyksiin, mitä heistä tai heille esitetään julkisesti. Näin siksi, että se tarjoaa aina mahdollisuuden mainostaa toimintaansa, levittää yritykselle positiivista tietoa, oikaista virheellisiä käsityksiä, lisätä avointa ja luottamusta herättävää keskustelua julkisuudessa yms.

  Ennenkuulumatonta, että yritys kertoisi jo tulleiden sijoitusten määrän? Yritykset kertovat mielellään määrät, kertomatta nimiä. Sehän lisää yritykseen sijoittamisen houkuttelevuutta. Näin varsinkin silloin, kun sijoituksia konkreettisesti on jo tullut.

  SCC ja kaupunki voisivat hyvin helposti tiedottaa niin ammattitaitoisesti, ettei lisäkysymyksiin olisi edes tarvetta.

 8. avatar iisakki sanoo:

  Jari,

  enpä usko, että löydät yhtään yritystä, joka pitäisi vaikka kysymääsi kassatilannettaan julkisesti esillä. Karrikoidusti, haluatko sinä julkisesti kertoa, mikä on tilisi saldo juuri nyt tai missä pidät vara-avaimiasi ja tunnuslukujasi säilössä? Minä en halua, vaikka olen julkisessa tehtävässä.

  Mietipä vaikka miten NCC tiedotti moottoritien katteelle sijoittuvista yrityksistä. Nimet julkistettiin tarkoin harkitun suunnitelman jälkeen. Eivät yritykset halua levitellä korttejaan avoimesti kilpailijoiden näkyviin.

  SCC:n tiedotuksesta olen pitänyt palaverin yhtiön hallituksen pj:n kanssa ja on sovittu, mitä voin kertoa. Ulkopuolisen pääoman määrä kerrottiin melkoisen tarkkaan ko. lehtijutussa.

  Enkä usko, että hankkeelle vihamielisten tahojen suhteen voitaisiin koskaan tiedottaa koskaan niin tarkasti, ettei lisäkysymyksiin olisi tarvetta. Mutta yritän omalta osaltani parhaani mukaan parantaa tiedon kulkua ainakin kh:n ja myös valtuuston suuntaan. Onhan siinä selkeitä katkoksia ollut, eikä mediajulkisuudessa ole onnistuttu parhaalla mahdollisella tavalla. Ehkä osaltaan syy piilee myös siinä, että yksityiset tahot eivät ole tottuneet käymään neuvotteluita näin suuren julkisen mielenkiinnon tai paineen alla, eivätkä tunne myöskään paikallista mentaliteettia.

  Valtuusto on äänin 57-2 halunnut lähteä katsomaan sen kortin, mitä Sunny Car Center -hankkeella on tarjottavanaan. Yritän noudattaa valtuuston tahtotilaa myös yhtiön hallituksessa. Hankkeen epämääräiselle horjuttamiselle sisältäpäin ei ole ainakaan omalta osaltani tarvetta ja johtopäätökset hankkeen onnistumisesta tehdään myöhemmin.

 9. avatar Esa Lehtinen sanoo:

  Tervehdys kaikille!

  Minä yksityisellä puolella toimivana konsulttina ja myös yritysjohtajana komppaan Leo Leppästä ja Iisakkia. Yksityissektorilla toimivilla yrityksillä on omat toimintatapansa ja pelisääntönsä, joita on pyrittävä noudattamaan. Tiedottaminen on tärkeää, mutta se tehdään silloin, kun se on sallittua yhteistyökumppanien ja asiakkaiden kanssa tehtyjen sopimuksien kannalta. Sitä paitsi mikään yritys ei halua levittää sellaista tietoa julkisuuteen yrityssalaisuuksien piiriin kuuluvia asioita. Laki määrää sitten ne asiat , joista on kerrottava. Tosin sekin on muistettava, että nykyaikaisesti johdettu yritys toimii viestinnässään proaktiivisesti…

  Terveisin Esa Lehtinen
  konsultti, tj

 10. avatar verkot tötterölle sanoo:

  Niinpä niin Leppänen. Me elämme eri maailmoissa. Sinulle se on bisnes ja minulle kaupunkilaisten hyvinvointi kun on kyse kaupunkilaisten rahoista. Etenkin toisten rahoilla pelaaminen ilman vastuuta on minusta kuvottavaa. Tämänhetkinen suuntaus kaupungissamme on saanut absurdeja piirteitä. Kun pitäisi säästää niin heitämmekin rahoja ties mihin kankkulan kaivoihin. Ainoa mistä pidetään kiinni on voittojen siirto yksityisille yrityksille ja tappiot kirjataan hymyssä suin kaupungin kassaan krokotiilin kyyneleitä vuodattaen.

 11. avatar Jari Ranne sanoo:

  Viestinnän proaktiivisuus? Kauanko sellaisen oppimiseen osalla kaupungista mahtaa mennä, kun sitä peräänkuulutettiin jo 10 vuotta sitten?

  Viestinnän selkeys? Miksi kaupungin toisilla tahoilla ja hankealueilla viestintä hoituu sujuvasti, rakennushankkeissakin, mutta tietyillä se takkuilee uudelleen ja uudelleen?

  Sijoitusmäärät, liikevaihto, tulos, vakavaraisuus liikesalaisuuksia? Eikös ne yritystenkin osalta ole viimeistään tilikauden jälkeen julkisesti nähtävillä kaupparekisterissä? Ja entä pörssissä olevat yhtiöt? Miten ne pystyvät pärjäämään ollenkaan kovasti kilpailuilla kentillä, kun joutuvat olemaan tosi avoimia taloustilanteensa ja heihin sijoitettujen määrien yms. suhteen?

  Miten yrityspuolella avoimuus on lisääntynyt? Trendi on ollut, että 1960-70-luvuilla yritysten tiedoista 80 % oli salaista ja 20 % julkista. 1980-luvulla 60 ja 40 %. 2000-luvulla salaista 30 ja julkista 70 %. 2010-luvulla 20 ja 80 %. Ja viimeisen vuoden aikana orastava suuntaus on, että jopa salatuinta aluetta eli tuotekehittelyä osa on jo kokeilumielessä viemässä avoimeen ja julkiseen työstöön avoin lähdekoodi -tyyppisesti. Miten perustelevat tuollaista? Tuotekehitys nopeutuu, prosessi korjautuu ja kehittyy nopeammin, näkyvyys ja houkuttelevuus kasvavat, tulos paranee.

 12. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Terve Jari!
  Olet oikeassa, tuo on suuntaus ollut jo pitkään bisneksessä.
  Ei tarvitse kovin suuria älynlahjoja olla lukeakseen fakta-raportteja.
  Ei se jämähtänyt asenne katso ikää, ei asemaa..
  Kerroin joskus blogissakin todella isoista putiikeista, joiden oli taivuttava dialogiin jopa yksittäisen asiakkaan singnaalista somessa.
  Ylimielinen umpiperä-tiedotus vaikuttaa jopa pörssiosakkeisiin.
  Riitta

 13. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Moro Jari!
  Tiedän, että olet kiukuissasi, koska SCC ei tosiaankaan ollut ensimmäinen kerta sähläämisessä. En minäkään ymmärrä 300 donan rahoitusta autokaupan kulisseihin. Kaupungin tehtävä on kaavoittaa, rakentaa infra ja myydä tontti.
  Maanviljelijänä olen sitä mieltä, että aina maata kannattaa ostaa. Myymisen hinnoittelu on toinen asia, mitä pitää kaupungissa seurata.
  Tässä keississä ei ole palanut kaupungin rahaa, mutta tarkkana pitää olla. Telkusta tuli juuri ohjelma Riot On-firmasta, mikä oli pelkkää hypetystä eli ketkutusta.
  Olet fiksu mies. Kuntayhtymän aikainen pyyntö on vielä voimassa. Pitäisi kerätä kunnon hyökkäysvitja. Tietysti pakkejakin tarvitaan.
  Terv.Hessu K.

 14. avatar Ismo Soukola sanoo:

  Vaalipäivän iltaa kaikille!

  Jari Ranteen avaus ja siihen tulleet vastaukset kuvaavat erittäin hyvin sitä problematiikkaa, joita kuntakonserniin kuuluvien osakeyhtiöiden kohdalla on.

  Näihin yhtiöihin käytetään verovaroja, ja jo pelkän luottamuksenkin takia toiminnan pitäisi olla mahdollisimman avointa maksajien eli kuntalaisten suuntaan. Osakeyhtiö kuitenkin toimii osakeyhtiölain puitteissa, jolloin läpinäkyvyys rajoittuu tilinpäätöstietoihin ja tilintarkastuskertomukseen.

  Olen usein kummastellut sitä intoa, jolla Hämeenlinnassa perustetaan osakeyhtiöitä kaupunkikonserniin. Osataankohan täällä kohta enää tehdä mitään ilman osakeyhtiötä?

  Näiden yhtiöiden kanssa touhutessa saattaa kaupungin ydintehtävät hämärtyä. Kaupungin tulee luoda kestävälle yritystoiminnalle edellytykset, mutta on myös tarkkaan harkittava, mihin asti kaupungin tulee olla yritystoiminnassa mukana rahoittajana tai lainojen takaajana.

  Sunny Car Centerin osalta totean, että jos tämä konsepti kantaa ja kustantaa itse itsensä, niin kuin on luvattu, tulee alkurahoitus hoitaa liike-elämän lainalaisuuksia noudattaen eikä esimerkiksi verovaroja toisen konserniyhtiön kautta kierrättämällä.

  Kantolan Kiinteistöt Oy:n 300 000 euron sijoitus on siis niin pieni, ettei siitä tarvitse edes kh:n päätöstä, vaikka käsittääkseni moinen sijoitustoiminta ei Kantolan Kiinteistöt Oy:n toimialaan kuulukaan. Entäpä mihin jatkossa vedetään raja?

  Pirulle ei kannattaisi antaa mitään, koska sille ei alunperinkään mikään riitä.

 15. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Moro Ismo!

  Viimehetken vaaliennuste: Tulos on Niinistö 61 % ja Haavisto 39 %.

  Olen aika pitkälle samaa mieltä kanssasi Hämeenlinnan yhtiöinti-innosta. Yhtiöitä on liikaa. Lisäksi kaupungin määräämisvallassa olevissa yhtiöissä on puuttunut avoimmuutta ja läpinäkyvyyttä, tehokkaan talousseurannan lisäksi. Liikelaitostaminen on joskus hyvä vaihtoehto yhtiöinnille. Tosin EU:n kailpailunormit ovat vähentäneet tätä mahdollisuutta.

 16. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Tervehdys,

  Kh hyväksyi 22.11.2010 Sunny Car Centerin osakassopimuksen. Sopimuksessa sovittiin myös suunnatusta annista, jossa kaupunki ja Virtaa Hämeeseen Oy sitoutuivat merkitsemään yhteensä 2.500 kpl yhtiön B-sarjan osakkeita.

  Nyt on kuultu, että

  a) SCC on markkinoinut keväällä / kesällä uutta sijoitusta tai jopa kahta ainakin Kantolan Kiinteistöille, ja

  b) SCC:hen on sijoittanut joku muukin taho monin verroin kaupungin panokseen verrattuna.

  On totta, että osakeyhtiön ei tarvitse tilinpäätöstä lukuunottamatta kertoa esim. kassatilanteestaan mitään. Sen sijaan, maksulliset osakeantinsa ja pääomatietonsa se on OYL:n perusteella velvollinen rekisteröimään PRH:een.

  Saaduista tiedoista voisi päätellä, että yhtiö on järjestänyt jo ainakin kaksi suunnattua antia ennen 25.1.2012 ylimääräisessä yhtiökokouksessa päätettyä. Sen, jonka perusteella kaupunki ja Virtaa Hämeeseen sijoittivat rahaa, sekä sen, jonka perusteella sijoittajataho Mysterious X on laittanut yhtiöön Iisakin kuvailemat miljoonat.

  Tähän päivään mennessä SCC ei ole rekisteröinyt yhtään osakeantia, eikä anneissa merkittyjä osakkeita. OYL:n mukaan maksullista antia koskeva päätös on rekisteröitävä viivytyksettä, viimeistään kuukauden kuluessa päätöksestä.

  Maksullisia anteja koskevat tiedot ovat rekisteröimispakon alaisia ja siten julkisia. Ellei tietoja ole rekisteröity, yhtiön tulee antaa ne suoraan kunnes tiedot on saatavissa rekisteristä.

  Olen tänään lähettänyt Markku Ritaluomalle asiaa koskevan pyynnön.

  Verkkokalvooni on etsautunut eräs Kh:n päätösesittelyissä esiintynyt Isosuon lause vuodelta 2008: ”Kokonaisuuden kehittäminen edellyttää sitä, että jokainen osapuoli pitää tarkkaan kiinni tehdyistä sopimuksista.”

  Osakassopimus on melko yksityiskohtainen eepos. Siellä mainitaan mm:

  ”5 RAHOITUS

  Sopijapuolten tarkoituksena on huolehtia Projektiyhtiön rahoituksesta siten, että Projektiyhtiöllä on jatkuvasti tarvittavat varat Projektiyhtiön velvoitteiden ja vastuiden suorittamiseksi niiden erääntymishetkellä.

  Sopijapuolet sopivat nimenomaisesti siitä että tämän Sopimuksen kohdassa 4 sovitun lisäksi kenelläkään Sopijapuolella ei ole tämän Sopimuksen perusteella tai muutoin velvollisuutta osallistua Projektiyhtiön lisärahoittamiseen oman tai vieraan pääoman ehtoisin sijoituksin tai
  asettaa mitään vakuuksia Projektiyhtiön veloista tai vastuista.

  Projektiyhtiön lisärahoitustarve pyritään kattamaan ulkopuolisilta sijoittajilta
  ja/tai rahoituslaitoksilta haettavilla lainoilla normaalien markkinaehtojen
  mukaisesti.”

  Mielenkiintoista tuleekin olemaan nähdä, onko mysteerisijoittajan rahoitus lainaa vai oman pääoman ehtoista. Joka tapauksessa pykälä 5:n merkityksellä pyyhittiin hanuria Kantolan Kiinteistöt Oy:n sijoituksella.

  Toinen namupala sopparista:

  ”3 LIIKETOIMINTA

  Projektiyhtiö toteuttaa Hankkeen Kiinteistöosakeyhtiön kautta, jonka lukuun Hankkeen kohteena olevat kiinteistöt hankitaan ja rakennetaan. Hankkeen realisointi tullaan puolestaan lähtökohtaisesti toteuttamaan myymällä erikseen Kiinteistöosakeyhtiön osakkeet.”

  KOY:tä ei liene missään, koskapa rakennuslupa haettiin SCC:n nimiin.

  Julkista luottamusta näihin yhtiöhommeleihin voisi hiukan avittaa, jos kaupunki pitäisi kiinni nyt vaikka alkajaisiksi OYL:n vaatimuksista sekä Isosuon erään yrittäjän naamaan hieromasta lauseesta ”Kokonaisuuden kehittäminen edellyttää sitä, että jokainen osapuoli pitää tarkkaan kiinni tehdyistä sopimuksista.”

  Mikään ei estä Iisakkia kertomasta SCC:n ulkona olevien A- ja B-osakesarjojen osakkeiden määrää, tai uusissa antipäätöksissä päätettyjä osakemääriä ja muita antiehtoja. Kas kun yhtiön olisi tullut ne lain mukaan muutenkin rekisteröidä.

 17. avatar Teuvo L sanoo:

  On se hyvä että Iisakki on businessenkelinä ja älymystön (HML:n) edustajana SCC:ssa. Niitäkin tarvitaan.

  Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajaksi tullessaan IK paukutteli henkseleitään HL:n kanssa että ”nyt laitetaan sairaala kuntoon ja talous ojennukseen”. Eipä tuo sitten ihan ole onnistunut, eihän?

  No, alijäämää on vaikka muille jakaa, ja henkilökunta riitelee lehtien palstalla kun johto ei kykene johtamaan.

  Mutta itse asiaan:
  Näiltä poliitikoiksi itseään kutsuvilta on täysin turhaa kysyä mitään tarkempaa näistä hämäristä hankkeista koska aina löytyy joku veruke johon vedota, olkoonkin vaikka vaan sitten kaupungin luotettavuus liikekumppanina. Jampat laittaa veronmaksajien rahaa näihin busineksiin, ja utelijoiden kysymyksillä pyyhitään per***tä. kiitos vaan.
  Onko tuo kaupunki sitten ylipäätään luotettava kumppani yksityispuolen busineksissa, mene ja tiedä. Saa niiltä ainakin heppoisin perustein rahaa.

  Katsokaa vaan niin kunhan routa sulaa kirstulasta niin mutapeltoon aletaan todenteolla duunata jotain näkyvää, joka on mittakaavaltaan suurinta Suomessa. vitsi vitsi. haittaaks se?

  Kiitti pojat! haaskatkaa kaikki rahat vaan näihin hankkeisiin, ja antakaa lindbergin juosta keinukamarin käytävillä hoitajia rauhoittelemassa.

  nimim. ”tulis vaalit ja 100 ääntä enemmän”

 18. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Seuraava viesti on lähetetty 8.2.2012 klo 16:45 seuraaville:

  – Valtuuston puheenjohtaja, Sunny Car Center Hämeenlinna Oy:n hallituksen jäsen Iisakki Kiemungille

  – kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Sunny Car Center Hämeenlinnan Oy:n uuden osakkaan Kantolan Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekalle

  ================================================
  Tervehdys,

  Jari Ranne soitti tänään 8.2.2012 klo 10:14 Sunny Car Centerin toimiston numeroon.

  Markku Ritaluoma vastasi. Jari Ranne pyysi kohteliaasti SCC:n osake- ja osakasluetteloa. Markku Ritaluoma sanoi, että on esittelyvelvollinen vain kaupungin suuntaan. Hän sanoi, että kieltäytyy edes keskustelemasta asiasta soittajan kanssa ja löi luurin kiinni.

  OYL 3:17: ”Osakeluettelo ja osakasluettelo on pidettävä yhtiön pääkonttorissa jokaisen nähtävänä. Jokaisella on oikeus yhtiön kulut korvattuaan saada jäljennös osakeluettelosta ja osakasluettelosta tai niiden osasta.”

  Lisäksi OYL 9:7 ”Maksullista osakeantia koskeva päätös on ilmoitettava rekisteröitäväksi, jos osakeannissa annetaan uusia osakkeita. Ilmoitus on tehtävä ilman aiheetonta viivytystä, kuitenkin viimeistään kuukauden kuluttua päätöksestä.”

  Käydyn julkisen keskustelun perusteella on tiedossa ja pääteltävissä:

  a) SCC on päättänyt vuoden 2010 lopulla suunnatusta annista Hämeenlinnan kaupungille (1.000 B-osaketta á 100 €) ja Virtaa Hämeeseen Oy:lle (1.500 B-osaketta á 100 €).

  b) SCC on saanut muuta ulkopuolista rahoitusta noin kymmenkertaisen määrän kaupungin panokseen verrattuna. Ei ole tiedossa onko kyse suunnatussa annissa merkityistä osakkeista, vai muusta esim. vieraan pääoman ehtoisesta rahoituksesta. Tällöin kyse on rahoituksesta, mutta ei sijoituksesta.

  c) SCC on päättänyt 25.01.2012 ylimääräisessä yhtiökokouksessa uudesta suunnatusta annista ainakin Kantolan Kiinteistöt Oy:lle.

  SCC ei tänään 8.2.2012 klo 16:13 mennessä ole rekisteröinyt yhtään osakeantia, eikä sellaista rekisteröintiä ole vireillä. Yhtiön pääomatiedoissa rekisteröityinä ovat ainoastaan perustajien 23.8.2010 merkitsemät 2.500 kpl A-sarjan osakkeita.

  Kysymyksiä valtuuston puheenjohtaja, SCC:n hallituksen jäsen Iisakki Kiemungille, ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekalle, joka on myös SCC:n uuden osakasyhtiön Kantolan Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja:

  1) Mihin toimiin aiotte ryhtyä, että SCC alkaa toiminnassaan noudattaa osakeyhtiö- ja kaupparekisterilakia?

  2) Onko kaupungin syytä olla mukana sellaisen yhtiön toiminnassa, jonka yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja aidosti ja avoimesti rikkoo yhtiön toimintaa sääteleviä lakeja?

  3) Onko kaupungin syytä olla mukana sellaisen yhtiön toiminnassa, joka heti toiminnan alusta pitäen alkaa poiketa kh:n ja kv:n hyväksymästä osakassopimuksesta? Jos sopimusta ei noudateta, missä menevät ehdoista poikkeavan toiminnan rajat yhtiössä, jonka johto aidosti ja avoimesti rikkoo osakeyhtiölakia ja kaupparekisterilakia?

  Terveisin,

  Kari Ilkkala

 19. avatar Timo Autio sanoo:

  Iltaa. Nämä Kari Ilkkalan esittämät kysymyksethän olivat mielenkiintoisa kysymyksiä, eikä liene kohtuutonta toivoa niihin asiallisia vastauksia, sillä ne saattavat kiinnostaa hyvinkin meitä tavallisia kaupunkilaisia. Uskoisin ainakin kiinnostavan monia, erityisestikin jos edelleen näyttää siltä, että tässäkin asiassa liikutaan avoimuuden, läpinäkyvyyden ja jopa laillisuuden suhteen siellä kuuluisalla harmaalla alueella.

  Luulen, että kanssani moni muukin haluaisi olla ylpeä kotikaupugistaan, ja varmasti monen asian suhteen onkin, mutta erinäiset hämmennystä ja epäluottamusta herättävät tapaukset vaikuttavat luonnolliseti kielteisesti tuohon positiiviseen ylpeyden tunteeseen. En edelleenkään väitä, että tässä tapauksessa olisi aihetta varsinaiseen ”ylpeyden menettämiseen”, mutta ihmettelen suuresti läpinäkyvyyden, avoimuuden ja tiedottamisen (kaupunkilaisten suuntaan) hidasta kehitystä vastakkaisista puheista huolimatta. Vaikuttaa vain näin sivustakatsojana jotenkin omituiselta, että nämä samantapaiset seikat eri yhteyksissä tuntuvat toistuvan säännöllisesti, eikö ns ”elämällä oppisen mallia” ole tapahtunut hallintokulttuurissa?

 20. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Voisiko selitys vakioituneille virheellisille käytännöille olla se, että toiminnassa mukana olevista liian suuri osa tekee omasta mielestään kaiken oikein? Tällaisessa asenneilmapiirissä ei voida puhua oppivasta organisaatiosta.

  Virheitä tekeviksi leimataan paha ulkoinen maailma ja ne, joiden mielestä sekä toimintatavoissa että asenteissa on parannettavaa.

  Kari Ilkkalan kommentti numero 18 pysäytti. On hyvä asia, että meillä on tämä sähköinen media.

 21. avatar Esa Lehtinen sanoo:

  Tervehdys!

  Jos Kari Ilkklan kertomat tiedot pitävät paikkansa (en sitä nyt epäilekään!) SCC:n toimintatavoista, niin kyllä tämäntyyppinrn touhu alkaa itseäkin liike-elämää edustavana yrittäjänä huolestuttaa. Olen itse periaatteessa suhtautunut myönteisesti Hämeenlinnan kaupungin yhtiöiden perustamiseen ja kaupungin osallistumisella kaupungin kehitystä eteenpäinvieviin osakkusyhtiöiden toimintaan sillä edellytyksellä, että se tapahtuu riittävällä asiantuntemuksella ja toimintaan kuuluvulla avoimuuspolitiikalla. Tosin olen kyllä havainnut pettymyksekseni, että vaikka osaa yhtiöitä on hallittu hyviä liike-elämän tapoja noudattaen, niin joukkoon on mahtunut myös hyvin amatöörimäistä sähläämistä ja sekoilua. Näin julkisuuteen tulevien tietojen perusteella voi sanoa, että kaiken huippuna tuntuu olevan tämä SCC-sekoilu! SCC-hanke on periaatteessa aivan hyvä asia, mutta sitä on johdettu erittäin amatöörimäisellä otteella, sekä kaupungin että SCC:n puolelta. Tulee aivan mieleen 1970-luvun Kekkoslandian pysähtyneisyyden aika, jolloin asiat hoidettiin pienissä ”herrapiireissä” ilman mitään panostusta tiedottamiseen. Toinen kuvaava vertaus löytyy toisen kotimaani Viron lähihistoriasta 1990-luvulta eli ajalta ennen Viron liittymistä Euroopan Unioniin. Tällöin heilläkin oli asiat tapana hoitaa ja päättää pienissä suljetuissa sisäpiireissä ilman minkäänlaista tiedottamisvelvollisuutta. En tunne herra Ritaluomaa, mutta hänen vastauksensa Jari Ranteelle osoittaa täydellistä johtajan tilannetajun puuttumista ja nykyaikaisen yritystiedottamisen alkeiden tietämättömyyttä. Eiköhän SCC:lle itselleen, kuin myös Hämeenlinnan kaupungin päättäjillekin, olisi tärkeää, että sinänsä meitä kaupunkilaisia hyödyntävässä (?) hankkeessa voitaisiin edetä myönteisessä, hanketta tukevassa ilmapiirissä. Nykyaikaisen yritystiedottamisen kantavina periaatteina on luoda yrityksen ympärille sen toimintaa tukeva ilmapiiri, joka edesauttaa yrityksen sidosryhmäsuhteita, markkinointia ja myyntiä. Tämä tarkoittaa mahdollisimman avointa ja läpinäkyvää viestintää. Tietenkään kaikkea ei välttämättä voi kertoa, ainakaan heti, mutta sen osuuden tulee olla mahdollisimman pieni. Ehkä kaupungin päättäjille ja SCC:n johtajille olisi tarpeen järjestää nykyaikaisen yritystiedottamista käsittelevä valmennus, jotta he voisivat vakuuttua viestinnän merkityksestä yritystoiminnassa…

  Terveisin Esa Lehtinen
  konsultti, yritysvalmentaja

 22. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Olen täysin samaa mieltä Esa Lehtisen kanssa.

  Itselläni ei ole paljon kokemusta yksityisestä bisneksestä, mutta toimin 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa kaupungin yhtiöinnin moottorina sekä lähes kaikissa yhtiöissä kaupungin yhtiökokousedustajana ja muutamassa hallituksessa. Forssa oli siihen aikaan yhtiöinnissä aika ennakkoluuloton, toisin kuten nyt.

  Olen nyt eläkkeellä ison, hyvin menestyneen kaupungin liikelaitoksen toimistusjohtajan toimesta.

  Elikkä seuraan Hämeenlinnan kaupungin yhtiöiden puuhastelua tällaiselta kokemuspohjalta.

 23. avatar laillisuusvalvoja sanoo:

  2 §
  Osakeyhtiörikkomus
  Joka tahallaan

  1) laiminlyö osake- tai osakasluettelon pitämisen taikka niiden nähtävänä pitämisen 3 luvun säännösten edellyttämällä tavalla
  Kaupparekisterilaki
  30 § (16.3.2001/245)
  Rangaistus kaupparekisteriin tehtävän ilmoituksen laiminlyönnistä säädetään yritys- ja yhteisötietolain 19 §:n 1 momentissa.

  Yritys- ja yhteisötietolaki
  19 §
  Rangaistussäännökset
  Joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö 10 §:n 1 momentissa tai 11 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen antamisen tai jättää ilmoittamatta 12 §:ssä tarkoitetun keskeytetyn toiminnan jatkamisesta, on tuomittava, jollei teko ole vähäinen tai teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, yritys- ja yhteisötietoilmoituksen laiminlyönnistä sakkoon

  Tuollaisia sanktioita on firmalle, joka ei toimi oikein.

  Kannattaisiko Iisakin keskittyä vaan niihin politiikan ulkopuolisiin asioihin, joita hänellä kertomansa mukaan on. Ei tarvitsi oikoa vbääräksi todenpuhujien sanomaa. Ei pitäisi huseerata joka paikassa, kun ei ehdi mitään kunnolla hoitamaan.
  Keskussairaalan asioita iisakki kumppaneineen laittoi huolella kuntoon. Myivät laboratorion tamperelaisille. Sairaala ei pärjää päivääkään ilman labraa. Valmistelu oli täysin salaista, ei edes asiantuntijoita sairaalassa käytetty. Valtuusto teki Iisakin johdolla päätöksen tuntematta asiaa lainkaan. Kaks vuotta puuhasteltiin. Perusteena oli mm. labran työvoimapula. Se ei pidä paikkaansa. Tai pitää Tampereella on pula. Tampere ghaluaa myös maksajan vanhentuneille tietojärjestelmilleen. Päätös ei ole lainvoimainen, mutta sairaalan johto tekee sopimuksia kuin homma olisi päätetty. Omat osaajat savustetaan pihalle ja tamperelaiset tulevat johtamaan.

 24. avatar Vara-Everstiluutnantti sanoo:

  Vanha totuus on, että jos jokin homma vaikuttaa kusetukselta, niin kusetusta se silloin myös on. Ja tämä SCC- puljaaminen on siltä vaikuttanut ihan alusta alkaen. Liikkeelle lähdettiin siihen tyyliin keulimalla, että rakenteilla on Hämeenlinnan korkein ja suurin rakennus. Arvokas tiedotustilaisuus pidettiin, jossa Hämeenlinnan hyväuskoisimmat valtuutetut ja virkamiehet kuuntelivat lumoutuneina johtaja Kiesin tarinointia.

  Tiedotustilaisuudesta löytyy netissä oikein videotakin ja siitäkin voi nähdä sen riemun ja ylpeyden, joka muutaman kaupunkimme päättäjän kasvoilta loistaa. Olihan nyt kaupunkiin saatu sellaiset suurmiehet kuin Ritaluoma ja Kiesi bisnestä tekemään? Kerroksia SCC-palatsiin tulisi siis peräti kuusi ja päätähuimaavan korkean mainostaulun luvattiin loistavan ihan Turenkiin asti. Tämä siksi, että junttimaiset janakkalalaiset saisivat taas kerran aiheen kadehtia Hämeenlinnan menestystä.

  No, kuusi kerrosta lässähti ensiksi kolmeksi, ja kohta pian sen jälkeen kahdeksi kerrokseksi. Ja nyt on tilanne näköjään sellainen, että kerroksia ei ole enää lainkaan, vaan ollaan peräti maan alla stabiilissa kalkkilillingissä? Hämäyksen vuoksi pari telatraktoria ajeli tontilla edestakaisin, jotta veronmaksajille syntyisi vaikutelma ahkerasta toiminnasta. Traktorit ovat edelleenkin tontilla lumessa ja pakkasessa Potemkinin kulisseina.

  Johtaja Ritaluoma on puhunut tämän valehankkeen puitteissa paljon ja antanut toinen toistaan lupaavampia lausuntoja haastatteluissa. Mutta mikään ei ole pitänyt paikkaansa ja toimenpiteitä on jatkuvasti siirretty, kun aiemman lupauksen mukainen päivämäärä on tullut eteen. Alussa kaupungin puolesta lausuntoja antoi ajomestari, mutta koska hän jatkuvasti sekoili sanomisissaan ja jäi pajunköyden syöttämisestä toistuvasti kiinni, niin asialle piti laittaa uusi mies. Ja niinpä hankkeen aisankannattajaksi runsaskätistä korvausta vastaan valjastettiin valtuustojohtaja. Sinänsä on surullista, että pieni salapiiri keskenään, ilman mitään dokumentointia, päättää verorahojen massiivisesta jakelusta hämäräbisnekseen. Mutta sikäli tietysti ymmärrettävää, koska osa rahoista kiertää takaisin salaseuran jäsenten taskuun kokous- yms. palkkioina.

  Valtuustojohtaja antoi hämärähankkeesta lausuntoa lehteen heti välittömästi, kun oli yrityksen hallitukseen istahtanut. Hän kertoi tiedottavansa niiden ohjeiden mukaan, jotka oli palaverissa saatu johtaja Ritaluomalta ja johtaja Kiesiltä. Sitä hän ei kertonut, että ohjeet tulivat myös nk. Merisalo-vaihtoehdon tiedottamisesta. Alussa kun näytti niin hyvältä Hämeenlinnan verorahojen imurointi eri osakeyhtiöiden kautta SCC-jengin taskuihin, mutta nyt sitten näyttää muutkin heränneen saaliinjaolle? Ei kai siellä SCC:n hallituksessa ja Hämeenlinnan kaupunginhallituksen sisäpiirissä nyt vaan pelätä jotain? PÖÖÖ, Merisalo tulee.

  Minulle ja kuulemani mukaan kovin monelle muullekin on syntynyt vaikutelma, että osa Hämeenlinnan Kokoomuksen ja demarien vaikuttajista on varsin selkärangatonta, ja kaupunkilaisia kohtaan kovin epälojaalia. Myös tietynlainen osaamattomuus ja vilpillisyyden kanssa flirttailu kuuluu heidän hyveisiinsä. Esimakua saatiin jo tuossa Innoparkin hommassa, kun asioita peiteltiin ja painettiin villaisella. Ja toiminnan varsinainen huippu ja kliimaksi on saatu tässä SCC-sopassa. Mutta ei voi sanoa, että ihan kaikki demaritkaan olisivat tällaisia. Hyvänä esimerkkinä on vaikkapa Lahden kaupunginvaltuusto. Siellä vaikuttaa nuhteeton ja taloudessakin tarkka sosiaalidemokraatti, nimittäin kansanedustaja Skinnari.

 25. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Leksalle!
  Moro!
  Forssassa muutaman kaupungin osakeyhtiön valvominen onnistui varmaan hyvin, mutta täällä Hämeenlinnassa on niin paljon yhtiöitä ja liikelaitoksia, että yhtiökokouksiin ja silloin tällöin hallitusten kokouksiin osallistuminen vie yhden ihmisen työvuoden. Kun muutamassa yhtiössä sählätään, se viekin jo toista henkilötyövuotta.
  Sinä kun olit liikelaitoksen johtajana, mitä olisit tuuminut, jos kaupunki olisi nostanut rahaa LL:n tililtä ilman laskutusta. Tosin noston yhteydessä olisi ilmoitettu mihin tarkoitukseen. Tilit ovat kaupungin omaisuutta, mutta budjetointiin ja tulokseen tämmöiset aiheuttavat epävarmuutta.
  Kohta tulee ennakkopäätös, miten kaupunki sovittelee tilaajan ja tuottajan taloudelliset erimielisyydet. Tätä ei Tiltu-mallissa otettu huomioon. Kuka viime kädessä kantaa taloudellisen vastuun?
  Posti tuli juuri t. Hessu K.

 26. avatar Jaako Wirtanen sanoo:

  Herää kysymys onko Iisakki vain pässi SCC:n narussa. Kun SCC ei noudata edes OY lakeja, eli ei pidä osakeluetteloa kaikkien halukkaiden nähtävillä, niin eikö Iisakki saa SCC:n kelmejä kuriin ja noudattamaan edes lakeja? Kelmejä ja huijareita ovat tasan niin kauan, kun lakeja ei noudateta.

 27. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltapäivää,

  aika ajoin keskustelusta saa kuvan että konserniohjauksen ongelmissa kyseessä olisi pelkästään esim. valvonnan tai koulutuksen puute. En näe asiaa niin, vaan käytössä todellakin on kahdet standardit. SCC:ssä tosin ei ole kyse konserniyhtiöstä, mutta yhtiön hallituksessa istujan näkökulmasta sillä ei ole suurta merkitystä – ote konserniohjeista:

  ”Niissä yhteisöissä, joissa Hämeenlinnalla on vähemmistöosuus, kaupungin edustajien tulee pyrkiä toimimaan yhteisöjen hallinnossa niin, että konserniohjeiden periaatteita voidaan noudattaa soveltuvin osin.”

  Konserniohjeiden keskeinen sisältö ja sanoma on mm. lakien ja osakassopimusten noudattaminen. Toimitusjohtajan tehtäviin erikseen mainitaan mm. osake- ja osakasluetteloiden ajantasalla pitäminen. Hallituksen tehtävä on valvoa, että toimitusjohtaja hoitaa hommansa – hallitus ei ikinä voi piiloutua toimarin selän taakse, mitä Hämeenlinnassa valitettavasti on ollut liikkeellä.

  Iisakilla on tasan tarkkaan tiedossaan osake- ja osakasluettelojen julkisuus. Jos ei ollut ennen, niin jäähallijupakan jälkeen oli. Miten tämä oppi on uponnut Iisakin tässä asiassa esittämien kommenttien valossa?

  Iisakki totesi Leon SCC:n rakennuslupalaskua koskeneessa blogissa 2.2. seuraavasti:

  ”Kun suostuin yhtiön hallituksen jäseneksi, kävin luonnollisesti asioita lävitse Ritaluoman ja lakimiesten kanssa.”

  Ja aikaisemmin tässä blogissa Iisakki totesi mm:

  ”En voi toistaiseksi kertoa päärahoittajan nimeä, mutta se julkistetaan sitten, kun sen aika on. ”

  ja

  ”SCC:n tiedotuksesta olen pitänyt palaverin yhtiön hallituksen pj:n kanssa ja on sovittu, mitä voin kertoa.”

  Olisi kyllä ollut mielenkiintoista olla kuulemassa sekin palaveri, jossa Iisakki, lakimiehet (kaupungin?) ja SCC:n hallituksen pj ja toimari Markku Ritaluoma suunnittelivat miten yhtiön päärahoittaja (osakasluettelo) ja yhtiön pääomarakenne (osakeantien sisältö) pidetään salassa?

  Jos Iisakin sanoin ”kyseessä on hyvin tunnettu ja merkittävä kansainvälinen yritys”, niin ihmettelen jos rahoittaja olisi vaatinut sijoituksen salassapitoa. Asia on eri jos kyseessä on vieraan pääoman ehtoinen rahoitus, mutta sekin olisi käynyt ajantasaisista osakeanti- ja merkintätiedoista selville.

  Mielenkiintoista tulee olemaan sekin miten SCC:n oma Ernst & Young Oy:n tilintarkastaja tulee suhtautumaan tähän touhuun. Hänen panostaan olisi tarvittu, ja tullaan tarvitsemaan viimeistään osakemerkintöjen rekisteröinnin yhteydessä.

  Seppoa lainaten, onneksi on tämä sähköinen media.

 28. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Jari Ranteen blogikirjoituksen kommenteissa on runsaasti aineistoa jutun laatimikseksi paikallisessa lehdessä tai vaikkapa kaikissa niissä. Mikä taho ehtii ensiksi? Päivän työllä ammattitoimittaja hoitaa taustojen tarkistukset ja ison jutun seuraavan päivän lehteen. Odotan mielenkiinnolla, hoitavatko päätoimittajat tehtävänsä tässä asiassa, jossa on kysymys mm. kaupunkilaisten/veronmaksajien luottamuksesta kunnallishallintoon.

 29. avatar Tapio Vekka sanoo:

  Iltaa,

  Yllä K Ilkkala kyselee allekirjottaneelta vastauksia. Tässä lyhyesti:

  Kaupunki noudattaa toiminnassaan lakeja ja asetuksia ja edellyttää sitä myös osakkuusyhteisöiltään ja yhteistyökumppaneiltaan. Myös SCC toiminnassa edellytetään näin toimittavan ja asiaan on jo puututtu.

  Tapio Vekka

 30. avatar Esa Leskinen sanoo:

  ”Konserniohjeet pilkulleen kunniassa myös Kirstulan alueen kehitystyössä” (Juha Isosuo & Tapio Vekka – Hämeen Sanomat 26.1.2012)

  Voisiko sen paremmin sanoa.

 31. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltaa,

  eo. Tapio Vekan viesti tuli minulle myös sähköpostiin.

  Iisakki Kiemunki vastasi minulle myös suoraan sähköpostitse samaan aikaan. Kun en tiedä aikooko Iisakki vastata myös tänne suoraan, niin laitan alle Iisakin vastauksen sellaisenaan:

  ================================================
  Terve,

  Vastauksia:

  1) Ylimääräisen yhtiökokouksen yhteydessä on käsitelty rekisteröintiasioita. Kaupunki, ja minä hallituksen jäseneksi suostuessani, edellytti, että merkinnät hoidetaan ajan tasalle.

  2) Lainvastainen toiminta ei ole hyväksyttävää. Ohjeistan toimitusjohtajaa ko. asiassa hallituksen järjestäytymiskokouksen yhteydessä.

  3) Kaupunki on sitoutunut hankkeen edistämiseen valtuuston muodollisesti yksimielisellä päätöksellä. Olen mennyt yhtiön hallitukseen pitääkseni huolta, että viittaamaasi sopimukseen liittyvät velvoitteet toteutetaan. Jos näin ei tapahdu, kaupunki luonnollisesti voi vetäytyä projektiyhtiöstä. Asioista on keskusteltu kumppanin kanssa rakentavassa hengessä.

  t. Iisakki Kiemunki

  Ps. Juuri tätä kirjoittaessa näytti kolahtavan Vekan vastaus samaan asiaan…
  ================================================

  Olen eilen 9.2. informoinut myös SCC:n tilintarkastajaa (Ernst & Young) sekä kaupungin JHTT-tilintarkastajaa SCC:n toiminnasta.

  Iisakki Kiemungin ja Tapio Vekan vastausten perusteella meillä lienee perusteita odottaa lähiviikkojen aikana yhtiön pääomatietojen ilmestymistä kaupparekisteriin, ja osake- ja osakasluetteloiden sujuvaa saamista yhtiöltä.

  Siinä yhteydessä selvinnee mystisen päärahoituksen luonne: sijoitus vai lainoitus?

  Asioita laitetaan siis kuntoon kun niistä huomauttaa. Kuten huomaatte, siihen kysymykseen emme saaneet vastausta, onko kaupungin syytä toimia avoimesti lakia rikkovan yhtiön kanssa?

  Mielenkiinnolla jäämme myös odottamaan osakassopimuksen toteutumista mm. siltä osin, kuin siinä on linjattu hankkeen toteuttamisen tapahtuvan erikseen perustettavan kiinteistöosakeyhtiön kautta. Koska asia on kirjattu osakassopimukseen, sen ei pitäisi olla salaisuus.

 32. avatar Esa Leskinen sanoo:

  Lisättäköön vielä se, että ei ole Hämeen Sanomille kunniaksi että se vaikenee SCC:n hämäryyksistä lähes tyystin ja että paljastukset tehdään yksityisten bloggareiden toimesta. Sanomalehden tehtävänä on toimia vallan vahtikoirana ja pitää silmällä vallanpitäjiä, jos he eivät itse pysty toimiaan kontrolloimaan. Tämän tehtävän maakuntalehtemme tuntuu ainakin Kirstulan autokauppa-asiassa koko lailla laiminlyöneen. Melkein tässä miettii, onko mitään järkeä tilata Hämeen Sanomien paperiversiota, kun kerran tärkeimmät asiat tulevat ilmi tällä foorumilla, joka (ainakin vielä) on maksuton.

 33. avatar Ilkka Iivari sanoo:

  Nyt kyl ihmettelen. Pitääkö ihan oikesti jonkun kertoa ja puuttua tänne tulleelle firmalle, että Suomessa pitäisi noudattaa lakia. Tee poika, että kätes tottuu.

 34. avatar Timo Autio sanoo:

  Iltaa vaan kaikille! Jos harrastaisin vedonlyöntiä tai veikkausta, ehdottaisin seuraavanlaista veikkauskohdetta; Kuinka kauan kestää siihen, kun kaupunki kaikessa hiljaisuudessa vetäytyy tästä hankkeesta…? Tai ainakin toivoo vetäytymisen tapahtuvan kaikessa hiljaisuudessa. 🙂

 35. avatar Leo Leppänen sanoo:

  Tulee mieleen, lähtikö hankkeen kummisetä, jääkiekkomerkonomi Heikki Hietanen pakoon Vierumäelle? Toivottavasti syy oli muu.

 36. avatar Kari Ilkkala sanoo:

  Iltaa vielä,

  Iisakki ja Timo viittaavat mielenkiintoiseen mahdollisuuteen: hankkeesta vetäytymiseen.

  Kun on tässä muuta kirjoituspuuhaa, niin en ala kuvailemaan miten vilkas matolaatikko avattavaksi se sitten olisi. Kehotan vain lukemaan huolella osakassopimuksen – jaa mutta kappas, kaupungin uuden politiikan mukaisesti 22.11.2010 Kh:n pöytäkirja (jonka liitteenä soppari oli) onkin juuri tippunut pois kaupungin nettisivuilta.

  Minulta saa, ja varmaan hallinnosta sähköpostiinsa kun pyytää.

  Käytännössä ainoa tapa peräytyä nyt on jättää tontti myymättä, hillot firmaan ja vain kävellä tiehensä. Sen jälkeen menisi tovi ennenkuin tontti ja siihen liittyvät selvitykset vapautuisivat muuhun käyttöön, edellyttäen tietysti ettei välityslautakunnassa tulisi pataan. SCC:llä kun on nyt voimassa oleva rakennuslupa kaupungin omistamaan maahan.

  Sopparin tarkkaan lukemalla havaitsee myös sen, että kaupunki tai Virtaa Hämeeseen Oy ei tule koskaan näkemään senttiäkään panoksestaan – mikä ei tietysti ainakaan kaupungin puolelta ole ollut oleellistakaan. Ja kukaanhan ei tiedä millaisen osakassopimuksen Kantolan Kiinteistöt on mennyt allekirjoittamaan. Antiehdothan saamme Kiemungin ja Vekan mukaan tietää ihan lähiviikkoina.

 37. avatar Esa Leskinen sanoo:

  Kiitokset Kari Ilkkalalle ansiokkaasta selvitystyöstä! Onneksi näitä osaavia aktiivikansalaisia on olemassa, sillä, kuten jo totesin, pelkästään maakuntalehteä lukemalla olisimme pihalla kuin lumiukot.

 38. avatar Markku Uutela sanoo:

  Tiedotuksessa tai pikemmiten sen puutteeseen törmätään tässä niin kuin monessa muussakin siihen surkuhupaiseen tilanteeseen että kuinka lehti voisi esittää kritiikkiä päättäjien toimista jotka ovat samaan aikaan lehden omia toimittajia ??? Tämä kieroutuma riivaa koko lehden toimintaa ja se on suoranainen sylkäisy demokratian kasvoille.

Jätä kommentti

css.php