Rohkea pohdinta ja uudet tarkastelukulmat luovat yllättäviä mahdollisuuksia

Ihmiset ovat ilmiömäisiä keksimään uusia ratkaisua silloin, kun vanhat keinot eivät riitä ja on pakko löytää uusia. Miten ihmiset kykenevät silloin irtautumaan vanhoista ajattelutavoista? Seuraavassa on jokunen mahdollisuus maanantaiaamun ratoksi. 

Joukossa tyhmyys tiivistyy, mutta joukossa on myös voimaa. Yksin saa miettiä päänsä puhki, mutta muiden kanssa miettiessä voi löytyä jotain uutta. Kun monta ihmistä muodostaa verkoston, jossa keskinäistä vuorovaikutusta on paljon ja moneen suuntaan, ajattelu voi yltää laadullisesti uudelle tasolle. Perinteitä ja tottumuksia kunnioittamatta voi olla oiva apu, kun yhdessä pohditaan. 

Kautta kärsimysten voittoon, kuten eräässä laulussa sanotaan. Alkuperäinen merkitys viittaa syviin hengellisiin kysymyksiin. Mutta yllättävän monet ovat soveltaneet niitä maallisempiinkin ongelmiin. Kun tulee oikein pahasti takkiin, on kärsimys ja sen syyt kohdattava, otettava opiksi ja lähdettävä sinnikkäästi ja optimistisesti eteenpäin. Tai käännä kasvosi tuuleen, älä pakene pois. Ei pidä paeta, ei kieltää ongelmia, ei torjua kritiikkiä, vaan kohdattava asiat sellaisina kuin ne ovat. Ja kas, jotain uutta voi avautua. 

Muista kiittää, kun tulee vaikeuksia, sanovat toiset, kiitoksessa on voimaa. Ja moni on kokenut senkin toimivan. Mikä sitä sitten selittää? En osaa vastata tyhjentävästi, mutta ainakin siinä on kyse ongelmallisen tilanteen uudelleen määrittelystä. Valitettavaa asiaa pidetäänkin asiana, josta voi löytyä jotain hyvää, ennalta arvaamattomia oivalluksia, uusia mahdollisuuksia. 

Edellisillä on yhteisiä piirteitä. Asiaa pohditaan uusista näkökulmista. Toisten erilaisia ajattelutapoja otetaan kokeiltavaksi. Totutut uskomukset käännetään päälaelleen. Ja kaiken takana on näkemys, että toivoa on ja uusia ratkaisuja löytyy. Ja että todellisuus ei ole se, mikä rajoittaa ratkaisujen löytämistä, vaan rajoitteena ovat omat rajoittuneet käsitykset todellisuudesta. 

Jätä kommentti

css.php