Keskustelu innostaa luomaan uutta

Haluatko ihmisten kertovan mielipiteitään ja ideoitaan? Jos, niin kuuntele ja ole kiinnostunut!

Haluatko ihmisten kertovan mielipiteitään ja ideoitaan jatkossakin? Jos, niin pidä huolta, että mielipiteillä on myös vaikutusta.

Mutta tarvitsetko erilaisia mielipiteitä ja uusia ideoita?

Yksinkertaisia kysymyksiä, tuttujakin. Mutta äärimmäisen tärkeitä, kun halutaan rakentaa hyvää keskustelua. Tai kun halutaan synnyttää idearikasta mielipiteen vaihtoa. Tai kun halutaan hyödyntää laajalti eri ihmisten osaamista ja näkökulmia. Tai kun halutaan luoda uutta ja olla innovatiivisia. Tai – kun halutaan luoda hyvää hallintokulttuuria.

Hämeenlinnassa on kepin nokassa nyt tietyt huonon hallintotavan pesäkkeet. Niissä on kyse myös ylläolevista yksinkertaisista kysymyksistä. Nimittäin huonoon hallintotapaan useimmiten liittyy, ettei erilaisia näkökulmia tai laajemman porukan osaamista kaivata. Eikä erilaisista mielipiteistä ja näkökulmista olla kiinnostuneita. Eikä sellaista keskustelua ja ajatusten vaihtoa edes haluta. Lyhyellä tähtäyksellä siitä voi toki olla hyötyä, vaikkapa päätöksenteon nopeuttajana, mutta pidemmän päälle se on tuhoisaa. Näin varsinkin silloin, kun toimitaan aloilla, joissa elossa säilyminen, saatikka sitten menestyminen, on riippuvainen siitä, kuinka hyvin kyetään kulkemaan kehityksen kärjessä ja uudistumaan. Tuhon tie rakentuu mm. palautteen puutteesta, näkökulmien ja osaamispohjan kapenemisesta, ideoivan verkoston pienenemisestä, todellisuudentajun heikkenemisestä.

Hyvässä hallintotavassa, kuten toimivassa demokratiassa, on päinvastoin. Erilaisuus, monenlaisuus, erilaisuuden arvostaminen ja tarve laajentaa näkökulmia ovat osaamisen ja luovuuden lähtöaineksia. Avoin, reipas, monipuolinen ja jatkuva keskustelu ovat lähtöainesten hyödyntäjiä ja kehittäjiä. Ja kokemus tuollaisessa mukana olemisesta luo intoa ja halua kantaa korttaan kekoon. Vaikka tuollainenkaan mylly ei automaattisesti takaa menestystä tai innovatiivisuutta, niin ilman sitä menestymisen mahdollisuus on lähes olematon ja mahdollinen innovatiivisuuskin kuivuu kasaan tai etsii suuntaa sokeasti.

3 kommenttia artikkeliin “Keskustelu innostaa luomaan uutta”
 1. avatar koetesti sanoo:

  Saas nähä tuleeko kommentti ulos…

  Kirjoitat asiaa Jari, nyt jos koskaan kaikkien kannattaa ottaa osaa keskusteluun.

  Tälleen Pauli Ankan tavalla (terveisiä vaan sulle) vaikka nimettömänä.

  Paljon olisi kerrottavaa mutta en vaan ole onnistunut pääsemään läpi, kun aina jokin virhe, mailiosoite..

  Katsotaas ny?

 2. avatar Seppo Rehunen sanoo:

  Kyllä maailma olisi erilainen, jos vain malttaisimme kuunnella. Se ei vaan ole niin helppoa, kun on se omakin mielipide ja kova huoli siitä, miten tämän oman mielipiteen saa esiin ja vielä toteutumaankin.

  On meillä opeteltavaa itse kullakin. Ehkä kokemus, ikä ja harjoittelu auttavat.

 3. avatar Heikki Koskela sanoo:

  Terve Jari!
  Ehkäpä seuraavissa kunnallisvaaleissa puoluetaustalla ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, että on hyvä tyyppi. Hän on rehellinen, avoin ja tuo ikävätkin asiat suoraan esiin. Virheitä sattuu jokaiselle, mutta peittelemällä ne eivät parane.
  Kerran jo kysyinkin, mutta lähdetkö kisoihin mukaan?
  Terv. Hessu K.

Jätä kommentti

css.php