Johto ei tule oppimaan Innoparkista riittävästi

Uskon ihmisten oppimiskykyyn – myös kantapään kautta. Mutta jotta oppimista tapahtuu, ainakin seuraavat 4 edellytystä pitää täyttyä:

1) Virheet on myönnettävä täysin.

2) On oltava halu ottaa opiksi.

3) Virheiden syyt on löydettävä.

4) Korjaavien toimenpiteiden on kohdistuttava syihin.

Valitettavasti yksikään neljästä edellytyksestä ei näytä täyttyvän täysin Hämeenlinnan kaupungin johdon osalta, kun seuraa, miten Innoparkin ongelmia on viime kuukausina käsitelty:

1) Virheitä on kyetty myöntämään vain osittain tai valikoiden. Ja niistäkin osaa vain julkisuuden paineen voimalla. Suhtautuminen ongelmiin on ollut välttelevää. Vastuun pakoilupyrkimystä löytyy yhtä hyvin Innoparkin hallituksen, kaupunginhallituksen kuin kaupunginjohtajien suunnalta. Tämän edellytyksen täyttymisen pitäisi näkyä tarkkana, tarvittaessa henkilökohtaisenakin, virheiden erittelynä ja analysointina. Virheiden myöntämisen puutteet vesittävät kolmen muun edellytyksen täyttymisen.

2. Halu ottaa opiksi Innoparkin ongelmiin johtavista toimintatavoista on jäänyt pääsääntöisesti yleiselle ja osin epämääräiselle tasolle. Ja miksipä ei olisikin, kun ykkösedellytys ontuu. Vastuun pakoilu hallitus- ja henkilökohtaisellakin tasolla ei kerro suuresta oppimishalusta.

3. Ykkös- ja kakkosedellytyksen puutteet estävät virheiden syiden kattavan ja asiantuntevan tiedostamisen ja käsittelyn. Innoparkin ongelmien käsittelystä julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella syiden analysointi on jäänyt vajaaksi ja valikoivaksi. Esim. Innoparkin ja kaupungin hallitusten ja kaupunginjohtajien henkilökohtaiset toimintatavat mahdollisina syinä näytetään ohittavan sujuvasti. Tulossa olevat tarkastukset voivat parhaimmillaan paikata tätä kohtaa, mutta on suuri riski, että keskeisten tahojen yleishenki tulee vesittämään tarkastusten mahdollisesti esiin tuomat tarkennukset ja tarvittavat korjaustoimenpiteet.
4. Korjaavista toimenpiteistä ei voi tulla tehokkaita, kun kolmessa edellisessä edellytyksessä on puutteita. On vaikea osata edes etsiä täsmälääkkeitä, jos diagnosointi on jäänyt yleiselle tasolle ja epämääräiseksi. Ja osa sairauden syistä jää hoitamatta.
Kyseiset 4 virheistä oppimisen edellytystä eivät ole kovinkaan mutkikkaita. Mutta mutkikkaaksi tilanne tulee, jos puuttuu tahtoa tai selkärankaa. Rapatessa roiskuu, tekevälle tapahtuu ja ei se pelaa, joka pelkää, mutta jos kyky oppia virheistä on heikko, niin ennuste on huono, Hämeenlinna saa kärsiä ja kaupunkilaiset maksaa uudelleen ja uudelleen.

2 kommenttia artikkeliin “Johto ei tule oppimaan Innoparkista riittävästi”
 1. avatar kaupunkilainen sanoo:

  Hyvä Jari Ranne! Kirjoitat asiaa. Olit asiassa edelläkävijä jo aiempina vuosina. Nyt mukaan on uskaltautunut mm. Kirsi Ojansuu. Kaltaistenne ihmisten johdolla voidaan kaupungin johtoa oikeasti saada muuttumaan. Kuntavaalit lähestyy ja asioita on pidettävä esillä, että äänestäjät todella tietäisivät kunkin ehdokkaan taustat, sidonnaisuudet ja toimintatavat.

  Takaisin päivän valoon (ao. linkkinä), hyvä blogi-kirjoituksesi viime talvelta.

  http://windy.blogijanne.fi/2010/12/03/epaselvaa-kielta/#comment-62

  Huomion arvoista on total silence!

  Nyt jo Iisakkikin on alkanut vaieta.

  Kaupunginjohtaja Hellstenin tulisi julkisuudessa vastata virkansa puolesta, alati kasvavaan tyytymättömyyteen Hml:n hallintokulttuuria kohtaan ja siitä synytvän muutospaineen purkamiseen.

 2. avatar iisakki sanoo:

  Terve ”kaupunkilainen”,

  Kuvailemasi ”total silence” varmaankin johtuu siitä, että ihmiset ovat lomilla ja laiturinnokassa – viisaimmat ilman läppäriä ja päivystämistä sosiaalisessa mediassa.

  Itse olen ollut vaihtelevasti Suomessa kolmen viimeisen viikon aikana, ja hankalaa sekä kalliiksi tulisi kännykän kautta suoltaa kirjoituksia sinne sun tänne ulkomailta. Mutta loppuviikon nyt Hämeenlinnassa, ja eiköhän tässä taas kommentoitavaa riitä…

  Tosin kun pääsen varsinaiselle kesälomalle ensi viikolla, vakaa aikomus on sulkea tietokone ja avata se uudelleen vasta kuukauden päästä. Jaksaa sitten taas syksyllä kommentoida Innoparkia, toimitusjohtajia, konsernia, kulttuuria yms. akuutteja asioita.

Jätä kommentti

css.php