Valtimo porskuttaa, vaikka pitäisi olla mahdotonta

Suuri on kaunista. Iso väestöpohja tuo taloudellista turvaa. Kaikki mahdollinen on jo yritetty. Iskulauseita, usein kuultuja kuntakentälläkin.

Mutta Valtimo pistää vastaan. Pärjää, pysyy taloudellisesti pystyssä, jopa menestyy. Miten se voi olla mahdollista? Pieni kunta itäisessä Suomessa keskellä ei mitään, kaukana kasvukeskuksista. Alueella, jota lama-ajat ovat koetelleet, työttömyysprosentit ovat korkeat, väestö ikääntyy. Ja kuitenkin pärjäävät monia isoja kuntia ja kaupunkeja paremmin. Ja ovat pärjänneet jo pitkään. Samantyyppistä viestiä sieltä kuului jo monia vuosia sitten.

Ja kun heiltä on kysytty menestysreseptiään, he ovat auliisti siitä kertoneet. Eikä se kovin monimutkaiselta kuulosta. Järkevää taloudenhoitoa, suu säkkiä myöten. Keskitytty lakisääteisiin ydinpalveluihin. Ulkoistettu ennakkoluulottomasti. Karsittu vähemmän tärkeää. Hoidettu omaa työsarkaa kokonaisvaltaisesti. Mitähän heidän ideansa voisivat tarkoittaa meillä täällä Hämeessä, myös Hämeenlinnassa?

Yksi parhaimmista Valtimon anneista Suomen kuntakentälle kuitenkin on heidän herättämänsä toivo: hanskoja ei kannata heittää tiskiin. Kun on tahtoa, löytyy keinoja. Kun on tahtoa paljon, löytyy uusiakin keinoja.

13 kommenttia artikkeliin “Valtimo porskuttaa, vaikka pitäisi olla mahdotonta”
 1. avatar Sari R sanoo:

  Moikka Jari,

  varmasti Valtimolla on tehty hurjasti asioita oikein. Keskittyminen olennaiseen ja tehostaminen on jokaiselle kunnalle tärkeää, tuottavuuden lisääminen välttämätöntä. Mutta. Hieman ehkä on syytä myös katsoa valtionosuusjärjestelmääkin.
  Siinä on korjaamisen varaa,))
  Sari

 2. avatar Liisa Hallila sanoo:

  Hyviä uutisia tarvitaankin. Onkohan siellä ns. maalaisjärki kunniassaan. Entä poliittiset voimasuhteet?

 3. avatar Mirja Piiroinen sanoo:

  Pieni yritys tulee vähällä toimeen , suuressa kaikki toimii toisin. Pienessä yrityksessä tullaan toimeen vähällä, eikä suuresta haaveilla. Kun perusasiat ovat kunnossa, yrityskin pyörii Eivät työllistä montaa, mutta sitäkin varmemmin. Yhdenkin henkilön yrityksessä pitää olla hoitamassa toinen laskutusta yms., että ydinasiaan pystyy keskittymään. Yrityksen kasvaessa pitää olla jos jonkinlaista osaajaa. Kustannukset nousevat. Jollei varaansa pidä, ja tulee vauhtisokeaksi, yrityksen käy huonosti.

 4. avatar Erkki Strömberg sanoo:

  Valtimolla ei varmaankaan viidellä perusduunarilla ole kuutta pomoa kuten Hämeenlinnalla vaikkapa Rengon alueella.

  Siitäpä niitä lomautus ja säästöpaineita tulee.

 5. avatar Pimu sanoo:

  Vaikea kuvitella, että Valtimon opeista olisi paljonkaan sovellettavissa aivan eri kokoluokkaa edustavaan Hämeenlinnaan, jossa asukkaita on 25 kertaa enemmän. Valtimon elinkeinorakenne on aivan erilainen kuin Hämeenlinnassa, esim. 30% Valtimon työssäkäyvistä saa elantonsa veronmaksajien huimasti tukemasta maataloudesta. Valtimolla ei näytä olevan juuri minkäänlaisia palveluita sen paremmin kulttuurin kuin liikunnankaan saralla, ei löydy verkatehtaita, jäähalleja eikä edes uimahalleja. Toivottavasti Valtimo ei todellakaan ole mikään tulevaisuuden suomalainen ihannekunta.

 6. avatar Liisa Hallila sanoo:

  Muistaako joku mikä se kunnan perustehtävä olikaan?

 7. avatar Pimu sanoo:

  Haluaako joku tosiaan, että (yhteis)kunta tarjoaa vain ehdottomat mininipalvelut asukkailleen ja että kaikki muu on jäisi markkinavoimien tuottamaksi? Ei minua niinkään haittaisi, että Hämeenlinnassa ei olisi Verkatehdasta ja siinä sivussa kaupunginteatteria, musiikkiopistoa ja kansalaisopistoa, uimahalleja, jäähalleja, hiihtolatuja, museoita, mutta salibandyhallin puute pikkasen kirpaisisi.

 8. avatar Mirja Piiroinen sanoo:

  Niin, eihän sitä kaupungiksi ennen päässytkään, jollei olisi ollut teatteria ja montaa muutakin valtion rahoittamaa laitosta, mitkä ovat koko kaupunkiseudun asukkaiden käytössä, riippumatta mihin veronsa makselee. Maalla on mukavaa, mutta ilot vähäiset, jollei käy muualla virkistäytymässä.

 9. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Moikku Pimu!
  Nyt kun provosoit,
  niin olis vähä ankeeta,
  jos jäähallia, Verkatehdasta ei ois..
  salibandyhallista en ny ni..
  toisaalta Vävy voisi katkaista välit,
  jos kuulis..
  Se vei väkisin minut Iittalaan katsomaan salibandy-ottelua,
  väitti, että maailmassa on muutakin urheilumuotoo kuin jääkiakko..
  Hermostui siitäkin kun puhuin sählystä
  .. eikö se ole ihan samaa sähläämistä?
  T. Riitta

 10. avatar Jari Ranne sanoo:

  Niinpä niin, ei-pakollisten palveluiden määrässä ja laadussa on eroja, mutta ei kannata liian helposti kuitata asiaa vain sillä. Nimittäin yleinen väite on, että suuri on edullisempaa kuntasektorillakin. Suurten pitäisi pystyä tuottamaan palvelunsa edullisemmin per asukas kuin pienten. Terveydenhuoltopuolella jylläävät samat väitteet ja silti esim. HUS ei ole mikään edullisin ja tuottavin. Samoin väitetään, että nuo syrjäiset ja pienet kunnat ovat lirissä, kun väki on vanhaa, työttömyys korkeaa ja niitä paljon puhuttuja kasvuyrityksiä ei ole nimeksikään. Ja silti jotkut, joskin harvat, pienet pärjäävät isoja paremmin.

 11. avatar Riitta Nyqvist sanoo:

  Tervehdys Jari!
  Se on totta,
  jonkinmoinen suhteellisuudentaju pitäisi kunnissa säilyttää.
  Muistan taannoin Sauli Niinistön ihmetelleen radiohaastattelussa,
  miksi jokaiseen pikkukuntaankin pitää rakentaa jäähalli mm.
  Satuin asumaan silloin pikkukunnassa,
  johon olisi pitänyt väenväkisin rakentaa jäähalli,
  koska hankkeen nokkamies oli sen luvannut äänestäjilleen.
  Ei rakennettu ja siitä voivat syyttää/kiittää myös minua, joka sain äänestyksen aikaiseksi ko. kokouksessa.
  T. Riitta

 12. avatar Liisa Hallila sanoo:

  Ydinkysymys on juuri tuo, että onko varaa. Ja jos rahat uhkaavat loppua on edessä vääjäämättä vastakkainasettelu – oli se muodissa tai ei.

 13. avatar Sari R sanoo:

  Terve, googlasin vähän Valtimoa (viehättävä paikka, aina kesäisin Joensuu-Oulu matkalla käydään):
  Valtimon perustietoa (Lähde: VM/ Kuntaosasto 1.12.2008)
  Asukasluku: 2541 henkeä
  Perusosa: 75 417 Euroa
  Syrjäisyyslisä: 377 084 Euroa
  Asukasluvun muutokseen perustuva lisä: 104 829 Euroa
  Työmarkkinatukikompensaatio: 189 818 Euroa
  Verovähennysten kompensaatio: 100 283 Euroa
  Yleinen valtionosuus 2009 : 792 470 Euroa
  Kommentti IS ”Valtimolaiset tekivät kipeät päätökset aikoja sitten ja ukoistivat mitä pystyivät. Heillä keskitettiin myös koulunkäynti kirkonkylälle nopeaan tahtiin syrjäkyliltä.”
  Eli, on osattu tehdä rakenneuudistuksia, mutta kyllä kohtuullisen kivat valtioavutkin.
  Kuntien perustehtävä on on edistää palveluiden järjestämistä asukkaille, asukkaiden elinolosuhteita, elinkeinojen toimintamahdollisuuksia ja kaupungin toimintakykyä ja taloudellisuutta, sanoo kuntajakolaki. Siksi niitä elinvoimaa lisääviäkin asioita tarvitaan, toki järkevässä suhteessa. Mietitääs meillä vaikka Verkatehdasta. Suuri investointi, johon saatiin merkittävä EUrahoitus. Ja ihan loistava onnistuminen, joka kerta kun ohitan, käyn tai vietän aikaa Verkatehtaalla tai sen liepeillä, olen siitä valtavan iloinen.
  Mikäs lisää teidän elinvoimaanne?

Jätä kommentti

css.php